Vláda jim chce vzít les - MF DNES, 17.2. 2024

26.02.2024 17:24

Vláda jim chce vzít les

Robert Božovský, redaktor MF DNES

MF DNES, 17.2. 2024

"Já vás chápu, ale vznik parku i nadále podporuju," vzkazuje ministr zemědělství lesníkům.

Křivoklátská pobočka České lesnické společnosti (ČLS) se obrátila otevřeným dopisem na ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL). Žádá ho, aby za svůj resort přehodnotil vládní záměr vyhlásit Národní park (NP) Křivoklátsko. Parkby podle nich vedl k zániku dlouholeté tradice tamního lesnictví. Místo toho preferují větší podporu a rozvoj už existujícího Lesnického parku Křivoklátsko se šetrným lesnickým hospodařením.

Ministr tento týden v odpovědi ke zklamání lesníků uvedl, že si velmi cení jejich práce, ale vznik NP jemu svěřené ministerstvo bude nadále podporovat.

 

Lesníci: Křivoklátsko je unikát

Podle lesníků jsou současné křivoklátské lesy perlou, kterou budovaly po dobu delší než 300 let desítky generací jejich předků spolu s majiteli lesů. "Po staletí jsou to lesy hospodářské, které jsou pozměněny lidskou činností. Výsledkem práce lesníků jsou dnes porosty, které nemají v českém vnitrozemí obdoby. Je to klenot, který svým významem přesahuje hranice naší země a možná i Evropy," uvedl v otevřeném dopisu jeho autor a předseda křivoklátské pobočky ČLS Miroslav Pecha.

"Vláda deklarovala zájem změnit cíle ochrany přírody na Křivoklátsku a zajistit v jeho nejcennější části nerušený průběh přírodních dějů. Nezbytným předpokladem vzniku NP je ale úspěšné vypořádání všech oprávněných požadavků a připomínek, především tamních obyvatel a samospráv," odpověděl spolku mimo jiné ministr.

 

Státní lesy přehodily výhybku

Podle Miroslava Pechy lze z odpovědí ministra jasně vycílit, že současná vláda má evidentní politický zájem vyhlásit národní park za každou cenu bez ohledu na názory odborníků z oblasti lesnictví, obyvatel Křivoklátska i okolních obcí.

"Ministr zemědělství by měl jako  nejvyšší šéf lesníků hájit naše zájmy, ale nedělá to. Zmíněné požadavky správce lesů nebyly a ani nemohly být úspěšně vypořádány, protože v některých případech nesměly být z politických důvodů ani předloženy," konstatoval Pecha v narážce na nedávné přehodnocení postoje státních lesnických společností. Nesouhlas se vznikem NP totiž pře půl rokem odvolal státní podnik Lesy ČR a poté také Vojenské lesy a statky ČR. Oba subjektyv části Křivoklátska hospodaří.

"Národní park měl zahrnovat i území, které má strategický význam pro obranu státu a v současné mezinárodní politické situaci není prostor pro zmenšování ploch využívaných armádou. Proto bylo naše původní stanovisko negativní. Na základě dohody mezi ministerstvy zemdělěství, obrany a životního prostředí nám ale byly nabídnuty výměnou vhodnější pozemky v nynějším vlastnictví Lesů ČR v sousedství vojenského posádkového cvičiště v Jincích na Příbramsku. To je důvod, proč se naše stanovisko změnilo," odůvodnil změnu názoru mluvčí Vojenských lesů a statků ČR Jan Sotona. Lesy ČR stažení námitek odůvodnili tím, že podnik respektuje vládní politickou dohodu směřující k vyhlášení národního parku.

 

Park versus park

Lesnický park Křivoklátsko vznikl v roce 2010 a rozkládá se na ploše 17 tisíc hektarů. Jeho spoluzakladateli jsou Lesy ČR, zmíněná křivoklátská pobočka České lesnické společnosti a největší soukromý tuzemský vlastník lesů Jerome Colloredo Mannsfeld, který opakovaně prohlašuje, že se vznikem NP Křivoklátsko zásadně nesouhlasí. I přes změnu postojů Lesů ČR jejich vzájemná spolupráce v lesnickém parku, který je alternativou parku národního, stále pokračuje.

Vyhlášení menšího NP Křivoklátsko na 11 600 hektarech, ale s vyšším stupněm ochrany přírody než současná chráněná krajinná oblast, je záměrem vlády. Má podporu Středočeského kraje. Proti jsou naopak samosprávy aktuálně 29 obcí, řada obyvatel, myslivci a lesníci.

Kontakt

Zemědělská společnost Chrášťany s.r.o.

zschrastany@seznam.cz

Chrášťany 172
p.Kněževes
27001

606 850 755 -ředitel
721 080 613 -hlavní agronom
602 400 701 -chmelař,agronom
732 620 444 -pozemky
(evidence,nájem,pacht,koupě pozemků)
728 399 733 -hlavní mechanizátor,chmelař
313 582 308 - účtárna
313 582 931

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode