Globální oteplování (ochlazování) není způsobeno CO2, ale vše je trošku jinak

08.05.2012 12:14

Globální oteplování (ochlazování) není způsobeno CO2, ale vše je trošku jinak

 
zpracovala AGROSCIENCE  s.r.o.
 

"...Skleníková hypotéza"

Současná globální klimatická změna má počátek kolem roku 1850. Nemusí být zcela totožná s tímto datem v jednotlivých regionech, je to spíš záležitost konsensu na základě nijak podrobněji nedokumentovaných průměrů. V materiálech IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) se uvádí, že za posledních 100 let se zvýšila globální teplota o 0,74°C. Přitom nejslabší vzrůst teploty byl v tropickém pásmu, zatímco se vzrůstající zeměpisnou šířkou se hodnota zvýšené teploty také zvyšuje. V našich šířkách je to již o 0,35 až 0,56°C více než je uváděná globální hodnota 0,74°C, a za severním polárním kruhem, tedy nad 70 stupni severní šířky, se teplota zvýšila o 2,1°C. V období posledních 150 let stoupl obsah CO2 v atmosféře z 280 ppm (parts per milion neboli tisícina z promile) až na současných téměř 390 ppm. CO2 způsobuje skleníkový efekt (odtud název skleníkový plyn). Byla proto přijata hypotéza o dominantním vlivu CO2 na vzrůst teploty. Obvykle se nazývá zkráceně skleníková hypotéza. Protože se pro získání energie od počátku industriálního období spalovala fosilní paliva, a tím se produkovaly ve větší míře emise CO2, mluví se o antropogenním vlivu na globální oteplování.

 

Vliv na změny klimatu má však kromě skleníkových plynů ještě dalších nejméně sedm faktorů. Některé působí až v delším geologickém měřítku času, jiné v kratším časovém období a některé se podílejí na současné změně klimatu. Základními faktory klimatických změn jsou:

1. Milankovičovy cykly a další krátkodobější cykly ovlivněné především vzájemnou polohou Slunce a Země (Vesmír 74, 488, 1995/9).

2. Sluneční aktivita, často popisovaná také v cyklech probíhajících od 11 až po 2400 let (viz-cs.wikipedia.org/wiki/Slune%C4%8Dn%C3%AD_cykly)

3. Kontinentální drift (posun kontinentů), desková tektonika podle A. Wegenera a tím způsobené změny tvaru kontinentů a jejich pozice na Zemi.

4. Skleníkový efekt.

5. Termohalinová cirkulace (globálně propojené hlavní mořské proudy).

6. Aerosoly, způsobené hlavně vulkanickou činností a dopadem asteroidů a velkých meteoritů.

7. Vegetační kryt.

8. Magnetické pole Země. Posun monzunů a změny převládajících vzdušných proudů jsou důsledkem působení některých výše uvedených faktorů a nejsou primárním činitelem ovlivňujícím změnu klimatu...."

Celý článek je uveřejněn v časopisu Vesmír 5/2012 (viz www.vesmir.cz/clanek/klima-v-holocenu-proti-sklenikove-hypoteze).

Znamená to mimo jiné, že veškeré peníze dané na omezení globálního oteplování  vlivem snížení emisí CO2 jsou fakticky vyhozené z okna a tato teorie je v podstatě novodobým "náboženstvím", neboť  je přijímáno bez racionálního podkladu a de facto slouží jen k obohacení úzké skupiny věrozvěstů a vykladačů "jediné pravdy a jediné správné cesty".

Takže nahlížejme tímto pohledem i na prodej různých emisních povolenek a dalších nesmyslů, jejichž propagátorem je zejména James Lovelock (viz cs.wikipedia.org/wiki/James_Lovelock), který k velkému znechucení a úděsu všech, kteří si mezitím na "jediné správné teorii o globálním oteplování vlivem zvyšování obsahu CO2" založili svoji bohatou živnost, přiznal, že se od začátku mýlil... Jak lidské, ale těch peněz a to i v ČR a hlavně EU! Takže, až nám zase někdo bude vyprávět nějaké jednoduché teorie, zůstaňme skeptičtí a to zejména vůči nositelům těchto mnohdy volebně a politicky úspěšných, jednoduchých pravd "pro všechny lidi" ...

 

 

 

Kontakt

Zemědělská společnost Chrášťany s.r.o.

zschrastany@seznam.cz

Chrášťany 172
p.Kněževes
27001

606 850 755 -ředitel
721 080 613 -hlavní agronom
602 400 701 -chmelař,agronom
732 620 444 -pozemky
(evidence,nájem,pacht,koupě pozemků)
728 399 733 -hlavní mechanizátor,chmelař
313 582 308 - účtárna
313 582 931

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode