Odborný seminář "Mák v roce 2012"

08.05.2012 16:12

Odborný seminář "Mák v roce 2012"

 
Ing. Miloslav Klas, CSc., Zemědělská společnost Chrášťany s.r.o.
 

Odborný seminář k pěstování, ekonomice a obchodu s mákem se konal už po 11té. Sborník byl velice pěkně udělán (křídový papír), nechyběla ani podpora EU (když už podporuje výrobu pravého jamajského rumu v jižní Americe, nebo výrobu prvního auta v Palestině - to bychom chtěli vidět! - tak nějaké drobné dá i na náš mák, že!). Ani už není tajemstvím jak dosáhnout dobrých výnosů. Není nám to ale moc platné.

Už druhým až třetím rokem však trvá cenová a odbytová krize a jsou tak nízké ceny, že se mák nevyplatí pěstovat (cena kolem 20 Kč za 1kg semene máku nezaručí rentabilitu v roce, kdy výnos máku je kolem 0,5-0,7/ha).

Objevilo se však, že to není krize z nadvýroby, ale jako vždy v tom "jedou" někteří makoví obchodníci, kteří nakupují odpadní morfinový mák např. ve Španělsku za cca 3-6 kč/kg, odvezou ho do ČR, zde smíchají s českým prvotřídním mákem (jinak nejlepším na světě) a následně vyvezou např. do Ruska a Rakouska a tam se diví, jaký šunt a špatnou jakost Češi vyváží za cenu kolem 25-30 Kč/kg.

Nebudeme tyto obchodníky jmenovat, víme však, o koho se jedná... Svaz pěstitelů máku - sdružení Český mák (jehož jsme platícími členy) je však bezradný a budí dojem, že to jde tak nějak mimo něj. Je zde totiž asi konflikt zájmů, neboť někteří členové představenstva sdružení Českého máku jsou zároveň obchodníky (na svazu zcela nezávislá a plně soukromá firma, jaká náhoda Český mák s.r.o. v majetku členů představenstva sdružení Český mák, divíte se?) a ačkoliv se asi chovají eticky (nemíchají a jinak nekradou), nemohou anebo nechtějí stav na hranici zákona změnit (ohrozili by jiné obchodníky, nevíme, zda i sami sebe).

Situace je řešitelná dílčími legislativními opatřeními (zákaz dovozu odpadního máku s vysokým obsahem morfinu) a nekompromisní dobrovolnou certifikací kvality (kdo bude vyrábět anebo míchat odpadkovou kvalitu, nedostane certifikát na prémiovou značku kvality).

Tak nějak to funguje u chmele a jsou s tím pozitivní zkušenosti již kolem sta let. Není jediného důvodu, aby nejlepší semeno máku na světě bylo nahrazeno tím největším svinstvem (to slovo je na místě) a pak vydáváno za 1. A kvalitu. Nelze to kvalifikovat jako podvod a klamání zákazníka, či obchodního partnera? No, když vidíme vesele prodávat směs včelích medů z EU i mimo EU, pak asi víme, jak vše (v ČR) dopadne...

Uvidíme, zda nepřeváží opět zájmy obchodníků a jejich kapes, neboť tito si bohužel asi neuvědomují, že pro svůj 1-2 roční výdělek obětují výdělky své i všech pěstitelů máku a poctivých obchodníků v budoucnu. Bohužel sdružení pěstitelů máku - Český mák v tomto ohledu zatím nefunguje a je otázka, zda se ještě vzpamatuje. Přejmu mu, ať se vzchopí a neradostnou situaci vyřeší!

 

 

 

 

 

Kontakt

Zemědělská společnost Chrášťany s.r.o.

zschrastany@seznam.cz

Chrášťany 172
p.Kněževes
27001

606 850 755 -ředitel
721 080 613 -hlavní agronom
602 400 701 -chmelař,agronom
732 620 444 -pozemky
(evidence,nájem,pacht,koupě pozemků)
728 399 733 -hlavní mechanizátor,chmelař
313 582 308 - účtárna
313 582 931

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode