Efekt svatého Matouše

06.12.2023 11:59

Efekt svatého Matouše

Petr Kamberský, komentátor LN
Lidové noviny, sobota 2. prosince 2023

Je to takový marginální aspekt světových dějin, ale už dávno před politickou korektností a inkluzí nahrávaly dějiny menšinám. Tedy spíše jejich některým příslušníkům, kteří mívali výrazně nedproporční zastoupení v elitách své doby - a nemluvíme jen o Židech a Arménech. V době dominantního katolicismu jsme měli silné osobnosti z evangelických denominací (TGM coby pars pro toto), v posledních anticírkevních dekádách pak z řad římských katorlíků. Chlívek rád připomíná, že tři ze čtyř posledních premiérů byli.... hodní katoličtí hoši z Moravy. Bezpochyby tak znají i Evangelium svatého Matouše a jeho verše na konci podobenství o služebních a půjčených hřivnách: "Neboť každému, kdo má, bude dáno a přidáno; kdo nemá, tomu bude odňato i to, co má."

Myslíte, že se Chlívek zbláznil a plete si noviny s nedělní školou? Právě naopak. Jímá ho neskutečný vztek, že doktorům se stotisícovými platy vláda nasype dalších deset miliard, ale pro školníky a uklízečky, kteří často dělají za minimální mzdu a nemají z čeho koupit dětem ponožky, nemá ani polovinu. Učitele protestující kvůli podmínkám pro nepedagogy poslala vláda k šípku, ale před lékaři, požadujícími méně práce za více peněz, si lehla na zádíčka a zatřepala nožkama. Hanba, hanba, třikrát hanba!

Aby nedošlo k mýlce - Chlívek lékařům přeje pěkné peníze a nijak netouží po tom, aby jej v pondělí ráno léčili lidé, kteří měli nepřetržitou službu od pátečního večera. Ale, zatraceně, jak je možné, že kuchařům a kuchařkám ve školních jídelnách nabízíme 18 či 20 tisíc? Vybíráme-li na daních omezené zdroje, jak to, že se v časech zdražování a úspor najdou peníze na přidání jen těm nejbohatším?

Za 20 tisíc hrubého si při dnešních cenách zaplatíte tak akorát nájem v garsonce, složenku za elektřinu a pak kus konopného provazu, protože na jídlo či pleny pro děti vám nezbude ani halíř.

Na tyhle lidi dělá vláda dlouhý nos, zatímco lékařům, jejichž průměrný výdělek v privátu je 102 a ve státním 105 tisíc (ano, včetně služeb a přesčasů), vykouzlí premiér deset miliard takřka obratem?

Z hlediska čiré, bezskrupulózní politické taktiky lze vládu chápat. Po velikém protestu škol, po většinové podpoře, již získala školská stávka u veřejnosti a jednoznačné u médií, si vláda nemohla dovolit protest ve špitálech spojený s omezováním péče. Jasná věc, Chlívek má pro reál-politiku pochopení.

Ale nelze zároveň nevidět, jaký vzkaz vládí koalice posílá národu: chudí kuchtíci a školnice nás nevolí, ti ať si táhnou do zelí. Zato takřka padesát tisíc lékařek a lékařů, to je skupina, o kterou se královsky postaráme!

Efekt svatého Matouše je koncept, který zavedl veliký sociologický teoretik R. K. Merton a jímž popsal, jak se slavní vědci stávají slavnější a neznámí, byť třeba talentovanější, jsou marginalizováni. Tento efekt jde ukázat na řadě oblastí, ale smyslem sociální politiky je přece pravý opak! Dnešní vzteklou tirádu proto zakončíme nelítostně a pokryteckou vládu umlátíme jinými verši ze svatého Matouše: "Běda vám, zákoníci a farizejové, pokrytci! I vy se navenek zdáte lidem spravedliví, ale uvnitř jste samé pokrytectví a nepravost."

Kontakt

Zemědělská společnost Chrášťany s.r.o.

zschrastany@seznam.cz

Chrášťany 172
p.Kněževes
27001

606 850 755 -ředitel
721 080 613 -hlavní agronom
602 400 701 -chmelař,agronom
732 620 444 -pozemky
(evidence,nájem,pacht,koupě pozemků)
728 399 733 -hlavní mechanizátor,chmelař
313 582 308 - účtárna
313 582 931

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode