Co se smí a nesmí říkat o EU aneb náš (ne)cenzurovaný rozhovor pro české noviny vlastněné zahraničními vlastníky

15.05.2014 17:50

Co se smí a nesmí říkat o EU aneb náš (ne)cenzurovaný rozhovor pro české noviny vlastněné zahraničními vlastníky

Vyjádřili jsme se na žádost regionálních novin, které vychází po celé ČR v mutacích dle okresů, jak hodnotíme vstup do EU k jeho 10. výročí vstupu ČR do EU (2004 - 2014) a to jako zemědělci, a jako lidé a občané ČR.

Zaujalo nás, že byla zveřejněna jen ta část, která hodnotí pozitiva vstupu ČR do EU. Neuveřejněna a to s "pochopitelným" vysvětlením na "vlastníky z ekonomicky a politicky významné nejmenované země EU" byla ta část, kde uvádíme i negativa vstupu do EU. Byla prý vyhodnocena jako "krajně nevhodná" a vlastníci z nejmenované země EU si to rozhodně zveřejnit nepřejí a "etický" kodex redaktora s "takovými názory" není ve shodě... To tedy je autocenzura přímo ukázková a cenzury již v podstatě netřeba....!

Aby jsme věc uvedli na pravou míru (že nejsme euforičtí eurohujeři a pod vlivem...), rozhodli jsme se na vlastní náklad uveřejnit na vlastních www stránkách následující opravu a původní znění naší odpovědi:

 

a)    Otázka novináře:

Jak vnímáte období před (rok 2004) a po (po roce 2004) vstupu do EU?

 

b)    Odpověď (částečně cenzurováno):

Jako zemědělec:

 
1. Před vstupem - malý trh, nízké ceny z produktů, které jsou zlomkem cen světových. Vývoz a dovoz z teritoria mimo ČR - licence, cla, profitují jen velké podniky, vznikají tak jen "vyvolení", kteří ovládají vývoz a dovoz. 
 
2. Po vstupu - trh je celá EU, kde můžeme vše přímo koupit a prodat, i když si státy zemědělský trh brání necelními způsoby, tak je situace neskonale lepší. Už nemusíme prodávat jen "vyvoleným", můžeme uplatnit produkty kdekoliv a za cenu EU = spravedlivá cena, hnojiva můžeme nejen od jednoho podniku, ale i Maďarska, Polska, Litvy atd.
 
3. Dotace - dle vlád z "leva" i "zprava" dotace  zemědělcům nežádoucí - do roku 2004. Role zemědělství zbytná - dovezeme. Po roce 2004 je zemědělec producent základních lidských potřeb = strategický výrobce = dotace. Do roku 2004 jen nicotná voličská minorita (je nás jen 1 %....), proč ji tedy platit (lépe platit voliče, třeba i nic nedělající - ale "drží hubu a krok"...). Po roce 2004 se skřípěním zubů politiků "z leva" i "zprava" nastolen stav, běžný nejen v EU, ale i USA, Kanadě atd. Jinak dotace v podstatě nesmyslné - nástroj na ovládání našeho státu z centra, kde rozhoduje občas někdo, koho jsme nevolili a koho ani nechápeme. Obešli bychom se, při rozumné vládě ČR, i bez nich. Ale taková vláda tu ještě nebyla......
 
 

c)    Neuveřejněno (cizozemští vlastníci novin si to nepřejí) :

 
Jako občan a člověk:
 
1. EU není dokonalá, je to jen v podstatě projekt  s velkými chybami - nevolená vláda, EU parlament o ničem nerozhoduje. Je to podivné a je to nástroj jen silných států (Německo, Francie atd.) jak ovládat slabší (Bulhaři, Rumuni, aspirují Ukrajinci, ČR, Slovensko atd.). Euro je nástrojem ekonomické dominance Německa. EU se tak podobá projektu Německa z roku 1915 na ovládnutí Evropy "Mitteleuropa" (viz Wikipedia - en.wikipedia.org/wiki/Mitteleuropa). Němci neumí a nechtějí vést Evropu (pokusili se o to již 2x - 1sv. a 2. sv. válka), neuspěli a neuspějí jako případní vůdci EU i potřetí. Chápou EU jen jako svůj "ekonomický prostor", kterým pod pláštíkem "šílených ideologií = zelené hnutí, multikulti atd." šíří svou ekonomickou dominanci.
 
2. Jakou Evropu si přeji? - jako "spojené státy evropské" s jasnými pravidly společné vlády, parlamentu a současně se svobodnými členskými státy bez novodobého ek. kolonialismu. Zelenou energii, úsporné žárovky a jiné nesmyslné předpisy a výstřelky raději nezmiňuji. Ekonomická síla spojených států  "EUS" = Europe Union State by byla větší než USA. USA si to ale nepřejí a tak podporují něco, co nefunguje = současná EU, aby neměli potenciálního rivala. Takže je to jen asi  sen..
 
3. Je to hlavně o tom, jakou si přejeme ČR a sebe - lepší než tu a ty, kteří tu byli do roku 2004. Podaří se to? Zatím se to do vstupu do EU nejevilo, po vstupu také nic moc a po případném rozpadu EU nevidím nikoho z domácích politiků, který by byl schopen toto řešit....
 
4. Vždy se musíme ptát na stále stejné otázky - Jaké jsou naše národní priority? Jaký je český národní zájem? Jaké by mělo být postavení a hlavní cíle a cesty hospodářství ČR? Umíme si vládnout sami? Nebo nám vždy musí vládnout "silný strýček", někdy z německé říše, jindy z RVHP, jindy EU, nebo USA?
 

Kontakt

Zemědělská společnost Chrášťany s.r.o.

zschrastany@seznam.cz

Chrášťany 172
p.Kněževes
27001

606 850 755 -ředitel
721 080 613 -hlavní agronom
602 400 701 -chmelař,agronom
732 620 444 -pozemky
(evidence,nájem,pacht,koupě pozemků)
728 399 733 -hlavní mechanizátor,chmelař
313 582 308 - účtárna
313 582 931

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode