Co vydrží průměrný Němec

16.01.2024 09:15

Co vydrží průměrný Němec

Petr Robejšek, politolog

MF Dnes, 12.1. 2024

 

Proti vládě Olafa Scholze protestují v Německu zemědělci a nově už stávkují také tamní dráhy za podpory velké části společnosti.
Vynutí si lepší politiku, nebo vláda zasáhne silou?

Škrtnutí daňových úlev na diesel, jež německé zemědělce tak rozzuřilo, že začali po celé zemi s blokádami silnic a dálnic, by je připravilo o miliardu eur ročně. Sedláci se bouří a podle průzkumů je chápe skoro 90 procent Němců. Ale prý se musí šetřit, tvrdí tříbarevná berlínská vláda, přestože vybrala od obyvatel loni nejvyšší daňové výnosy posledních let - bilion eur. Vláda s tím ale přesto nevyjde, protože investuje miliardy do nefungující Energiewende, poukazuje stovky miliard do Indie, Afriky a Jižní Ameriky. Další stovky miliard si již osm let přicházejí osobně vyzvednout migranti z celého světa.

Významný německý státník Helmut Schmidt řekl: "Hloupost vlád by se nikdy neměla podceňovat." A to bylo ještě v 70. letech, kdy Německo prosperovalo a kancléř Schmidt měl ve vládě zkušené odborníky. Dnes místo odborníků vládnou hrdinové partajních sjezdů, vševědové z mainstreamem inscenovaných debat a mágové kuloárových čachrů s lobbisty. A tak člověk (nejen v Německu) raději předpokládá hloupost politiků, aby si nemusel myslet, že vlády rozkládají fungující sociální a politický systém a deindustrializují vlastní země záměrně nebo pod vlivem nadnárodního mocenského kartelu, který se vměšuje do politiky západního světa.

Blahobytná konzumní společnost je příliš pohodlná, a proto pro lidský mozek nezdravé evoluční prostředí. V něm se "rozmnožují" lehkomyslní a pasivní občané, kteří nevolí politiky, ale pocity, nálady a obličeje. Ne náhodou utratila Scholzova vláda za první rok ve funkci za fotografy, kadeřníky a vizážisty 1,5 milionu eur, což je nárůst o 80 procent. Aspoň zvenku o svou hlavu vzorně pečuje ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. Její osobní kadeřnice stojí daňové poplatníky měsíčně 7900 eur plus diety.

Ví, co dělá, protože přihlouplá konzumní společnost dá na úpravný zevnějšek a pěkná slova. Proto Němci tak dlouho věřili, že se dá udržet vysoký životní standard bez fosilních energií. To vedlo ke vzniku Zelených, kteří mají dnes charakter fanatické sekty, jež chce prosadit trvalý lockdown podél a ve jménu uhlíkové stopy. Sedláci nejsou ani první, ani poslední, které ohrožují.

Dlouhodobý blahobyt způsobil i to, že politickou scenerii konzumních společností výrazně ovlivňuje seskupení voličů, které umí daleko lépe řečnit než tvořit. Jejich ztělesněním je ministr hospodářství Robert Habeck, který na vysoké škole studoval hru se slovy. Diplomovou práci psal o básníkovi Boehlendorffovi a doktorát na téma literární estetičnost. A vidíte - dotáhl to na ministra hospodářství. Nedá sice dohromady definici insolvence, což celému národu předvedl v jedné politické talkshow, ale dneska jsou přece důležitější správná slova a názory.

Čiperné brebentění "elit" buď nahrazuje čin, nebo zakrývá jeho motiv. Jistě nechtěně, ale trefně to vystihl německý kancléř Scholz v rozhovoru pro časopis TIME z května 2022. Své politické krédo popsal: "Pokud jste dobrý vůdce, nasloucháte lidem. Nikdy však nesmíte věřit, že opravdu chtějí, abyste udělali přesně to, o co vás žádají." To je princip, kterým jde zdůvodnit jakákoliv politika. A Scholz se podle tohoto pravidla důsledně chová, ačkoliv preference jeho vlády a strany nezadržitelně směřují k nule.

 

Chudoba vás zachrání

Sebestřední mluvkové na vrcholu mocenské pyramidy se Němcům nejméně od počátku éry Angely Merkelové odvděčují za jejich prostoduchost vytunelováváním demokracie, deindustrializací země a ztrátou suverenity. To se v posledních třech letech urychlilo pod vlivem nadnárodního mocenského kartelu - a do Německa dorazila chudoba.

A ejhle, chudnoucí společnosti to myslí lépe než blahobytem ztučnělým mozkům. Lidé v ní nemají problém odlišit muže od ženy, protože nemají čas na nesmysly a musí se starat o to, jak vyjít do příští výplaty.

Z bývalých pasivních a lehkomyslných konzumentů se přes noc stávají nedůvěřiví, kritičtí a vzpurní občané. Zdražení nafty byla pro společnost příslovečná poslední kapka a je symbolické, že protest vyvolali a vedou sedláci, profese stará jako lidstvo samo.

Reagují pomaleji, protože žijí v souladu s neměnným rytmem přírody. Jsou pokorní a trpěliví, protože rozumějí, jak slabý je člověk proti přírodě. Jsou politicky pasivní, jelikož vědí, že jejich úloha a způsob života přežije všechny politické výstřelky a absurdity. A když tito lidé povstanou, je to důkaz existenční nouze celku. Znamená, že se v samotných kořenech společnosti schyluje k bouři.

Ne náhodou právě teď vznikly dvě nové opoziční strany, které se odštěpily od politického establishmentu. Jedna strana na levici pod vedením brilantní Sary Wagenknechtové a druhá na pravici. Je to vnitrostranické seskupení, které se pod vedením vysoce kompetentního bývalého předsedy Spolkového úřadu pro ochranu ústavy Hanse-Georga Maassena odlouplo od notoricky merkeliánské CDU. Odpor tak dostává neopotřebované politické nástroje.

Co bude? Vláda nechce ustoupit ani odstoupit, i když by měla. Ale ani sedláci už dávno nebojují jen za zrušení vyšších daní na naftu. Frustrovaná německá společnost je vnímá a podporuje jako beranidlo k vynucení lepší politiky. Nespokojená většina obyvatel nemá kam ustoupit. Situace je tedy kritická a může vyústit v to jediné, co neschopné vlády umějí dobře - k vyhlášení nouzové situace. A když na to přijde, pak i výjimečného stavu, garantovaného ozbrojenými silami. Velmi doufám, že k tomu nedojde. Ale ve slabých chvilkách mám dojem, že právě to se má stát.

Kontakt

Zemědělská společnost Chrášťany s.r.o.

zschrastany@seznam.cz

Chrášťany 172
p.Kněževes
27001

606 850 755 -ředitel
721 080 613 -hlavní agronom
602 400 701 -chmelař,agronom
732 620 444 -pozemky
(evidence,nájem,pacht,koupě pozemků)
728 399 733 -hlavní mechanizátor,chmelař
313 582 308 - účtárna
313 582 931

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode