Být proti Green dealu není proruské, ale rozumné, pane premiére. Proto nejste rozumný. - Měsíčník TO, únor/2024

28.02.2024 12:21

BÝT PROT GREEN DEALU NENÍ PRORUSKÉ, ALE ROZUMNÉ, PANE PREMIÉRE

Proto nejste rozumný

Text: Marek Stoniš, Ladislav Henek

Autor koláže: Vítězslav Prohrál
Měsíčník TO, únor/2024
 
Článek v podobě PDF ke stažení zde
 
"V pondělí je protest zemědělců, kteří se docela otevřeně hlásí k podpoře Ruska," prohlásil český premiér Fiala na adresu zástupců českého venkova, kteří přijeli do Prahy protestovat proti dopadům evropské ideologie Green Dealu - a nezapomeňme, že také proti cenzuře. Stejně reagoval před necelými dvěma lety na statisícové protivládní demonstrace na Václavském náměstí. Agenti Putina, dezoláti, dezinformátoři, antisystémová scéna. Kdo není s námi, je s Putinem. Podobnost s rétorikou v křečích se zmítajících bolševiků v čele s Miloušem Jakešem koncem osmdesátých let a dnešním "konzervativním" premiérem české pětikoaliční vlády není náhodná. Bohužel.
Co se vlastně s Petrem Fialou, tímto nonšalantním kdysi pravicovým akademikem, vlastně stalo?
 
Fialova metoda
Návod na jeho pochopení je vlastně jednoduchý. Vládne pro vládnutí samotné, ne proto, aby naplňoval velké ideje, nebo aspoň program své strany, případně koaliční vlády. Problémy neřeší, ale jen komicky komentuje. Nejraději prostřednictvím poněkud šíleného politického marketingu. ODS se kvůli němu ocitla v klinické smrti, Petr Fiala je totiž de facto předsedou hnutí Spolu a podle toho se chová i jedná. Spolu považuje za své vrcholné politické dílo, jímž ODS definitivně odstřihl od vlivu původních zakladatelů, především Václava Klause. Politickou agendu Spolu nastolují ti nejmenší a nejhloupější, zato nejhlučnější a nejagresivnější - především TOP 09 Markéty Pekarové Adamové. Od manželství pro všechny, přijetí eura, Istanbulské úmluvy, korespondenční volby, Green Dealu nebo honu na "dezinformace". A Petr Fiala jde buď radostně v čele demolice tradičních demokratických hodnot (jakými jsou třeba důvěra lidí k demokratickému systému, respekt k oponentům, svoboda slova), nebo se snaží agendu, proti které cítí opravdu tvrdý odpor většiny voličů a zbytků soudné členské základny ODS, jednoduše vymlčet a ručičkama vymávat, což se týká manželství pro všechny nebo přijetí eura.
Má rád bruselské komnaty a nasvícená pódia a zjevně se v nich vidí. Mají na něj takový vliv, až podlehl šalbě, že se stal světovým lídrem, jak sám sebe označil na sjezdu klimatických šílenců předloni v Egyptě. Co naopak nesnáší, jsou demonstrace a větší shromáždění lidí, kteří se vyslovují proti vládní politice. Na ně má jednoduchou šablonu, nechvalně známou ze všech totalitních režimů. Demokratického na ní není nic, proto je otázkou, zda někdo ještě může oprávněně počítat u Petra Fialy s demokratickým smýšlením. Jak vypadá tato Petrem Fialou praktikovaná šablona?
Vytvořit, identifikovat nepřítele.
Označit ho za příčinu všech problémů, za ztělesnění zla.
Vydělit zlo ze společnosti. Prezentovat ho jako něco podřadného, nízkého, škodlivého.
Šířit propagandistická hesla, jakože se zlem se nediskutuje, zlo se potírá. Případně vypíná.
Zahrnout do množiny zla všechny své názorové oponenty.
Totéž činili od úsvitu moderních lidských dějin všichni tyrani, totalitátoři, posléze komunisté, nacisté a jejich marketingoví pochopové. Takto podle se chová - opakovaně - i premiér Fiala. Legitimní odpor proti fanatické politice Evropské unie označuje za napomáhání Rusku. Ovšem být proti Green Dealu není proruské, je to rozumné, pane premiére. A také zcela legitimní.
 
Cesta k rozvratu
Petr Fiala, který si už vysloužil lidový titul "nejprolhanější premiér", se předvádí i v další roli: coby zbabělec. Zbabělec, jež se bojí diskuse a nemá odvahu vstoupit do férového střetu argumentů. Asi proto, že ví, že žádné argumenty nemá. Co mu tedy zbývá? Body 1, 2, 3 a 4 už jeho propaganda a spřátelení novináři šíří několik let, takže zbývalo už jen aplikovat na radikálnější zemědělce bod 5.
Přitom mu zjevně vůbec nedochází, s jakým ohněm si zahrává.
Pokud tento nechutný, rudohnědý styl nekomunikace používají giganti hlouposti na sociálních sítích, může to být ještě na povzdech nebo posmutnělý úsměv. U premiéra, vybaveného celým státním aparátem a nekonečnými zdroji zadluženého rozpočtu, je to však na pováženou. Bude následován a kromě státního aparátu, vládních politiků a patolízalských novinářů spustí další kolo džihádu proti vůli většiny i k vládě přisáté politické neziskovky. Zasejí ruku v ruce do společnosti další semínka nenávisti, z nich vzejde dosti nechutná úroda.
Výbuch přehřátého společenského kotle, ke kterému dříve nebo později dojde a za jehož předzvěst můžeme považovat nájezd traktorů do Prahy, je při dalším pokračování Fialových zbabělých praktik prakticky jistý. Viník je jasný a snadno dohledatelný: Místo diskuse a rozumu šíří nejnižší emoce a nenávist, což patří k nejnebezpečnějším počínáním politika, neboť tím trestuhodně rozkolísává důvěru lidí v samotný demokratický systém a tím umožňuje jeho rozvrat.
Princip antidiskuse, dehonestace, ideologického žumpometu, preferovaný premiérem Fialou by se dokonce dal nazvat pravým opakem smýšlení prezidenta Masaryka, jehož odkaz si dnešní pětikoaliční předáci berou pokrytecky někdy do úst. Ten totiž mnohokrát zdůrazňoval: "Musíte snést názor druhého. Neboť demokracie je diskuse." Bez diskuse - svobodné a otevřené diskuse - nemůže být demokracie. Proto je oprávněné Petra Fialu označit za ničitele demokracie.
 

 

Kontakt

Zemědělská společnost Chrášťany s.r.o.

zschrastany@seznam.cz

Chrášťany 172
p.Kněževes
27001

606 850 755 -ředitel
721 080 613 -hlavní agronom
602 400 701 -chmelař,agronom
732 620 444 -pozemky
(evidence,nájem,pacht,koupě pozemků)
728 399 733 -hlavní mechanizátor,chmelař
313 582 308 - účtárna
313 582 931

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode