Až na dno blahobytu - Bohumil Pečinka, Reflex 26, 1.7. 2021

07.07.2021 10:06

Až na dno blahobytu

 

Bohumil Pečinka

Reflex 26, 1.7. 2021

 

Jižní Morava prožila zničující tornádo minulý pátek večer. 

V Evropském parlamentu se však prohnalo už o den dřív a způsobí věci, které jsou nesrovnatelné.

 

 

EVROPSKÝ PARLAMENT schválil v poměru 2:1 klimatický zákon, na nějž bude v dalších dnech navazovat série dalších prováděcích zákonů. Jeho hlavní prosazovatel, místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, jej označil za novou evropskou bibli, na niž se bude přísahat. Co se v ní praví?

 

GREEN DEAL

Klimatický zákon a na ně navazující směrnice jsou součástí politické iniciativy zvané Green Deal. Autoři chtějí do roku 2030 snížit počty emisí C02 na 55 procent (oproti roku 1990) a do roku 2050 zavést bezuhlíkovou ekonomiku. Vycházejí při tom z teorie globálního oteplování, které v poslední době označují slovem klimatické změny, ale podstata zůstává stejná -musíme provést sdeindustrializaci svých ekonomik a snížit množství C02 v ovzduší, nebo dojde ke zvýšení teploty. Namísto přirozené adaptace na změnu klimatu, jež provází lidské dějiny, má nastat shora vedená politická adaptace a cílem je vytvořit nový model ekonomických vztahů.

Dodejme, že Evropa se podílí na emisích z osmi procent, ale Čína z 30 a například Rusko ze sedmi. I kdybychom těch osm procent eliminovali, v globálním objemu zůstane problém nevyřešen. Nemluvě o tom, že jednostranná sázka na jeden ukazatel (emise C02) je zavádějící. Vedení EU tentokrát zvolilo model v duchu hesla ať to stojí co to stojí, třeba se k nám někdo přidá. Koalice bohatých evropských zemí, která klimatický zákon pomáhala prosadit, při tom hodně vyšla z odlišné sociální reality. V sousedním Německu jsou například třikrát vyšší průměrné platy, takže náklady na honbu za emisní neutralitou se dají jinak rozložit než u průměrné české středostavovské rodiny.

 

NE AUTŮM

Drastické snižování emisí do roku 2030 povede k růstu cen elektřiny, topení, bydlení a dopravy. Už dnes způsobil systém emisních povolenek vzrůst cen elektřiny zhruba o padesát procent, než by bylo bezprostředně nutné.

Útok je primárně veden proti spalovacím motorům, jež představují většinu všech aut v provozu. Podle serveru Politico má poslední auto na benzín nebo naftu být v Evropě prodáno v roce 2035. Preferovaná elektromobilita je přitom tou nejhorší formou boje proti C02, protože jen přesunuje produkci skleníkových plynů jinam. Podstatné také je, že v tomto modelu se auto, tento symbol svobody druhé poloviny 20. století, stane opět luxusním zbožím jako před padesáti a více lety. Přirozené by přitom bylo, že jeden vynález vytlačí silou své přednosti druhý, podobně jako pára vytlačila koňské povozy a spalovací motory ty parní. Nikdy v historii se však jedno neprosadilo tím, že by se politicky zakázalo to předešlé. To se nyní děje a připomíná to hesla typu „poručíme větru, dešti".

Stejně jako v covidové éře provází zavádění zákazů propaganda strachu. Představy, že se vinou lidské aktivity vbrzku upečeme, se podařilo prosadit i na školách, takže řada lidí cítí tzv. environmentální žal. To je populární druh neurózy, který vám vysvětlí, že všechno zlo světa pochází z uhlíkové ekonomiky.

 

PRYČ S KRAVAMI

Vedle aut je hlavním předmětem útoků zvíře, jež je tu s námi od nepaměti - kráva. Když jsem s novinářskou delegací v roce 2009 dorazil do Evropského parlamentu a někteří europoslanci nám tam rozdávali brožurky o krávách a jejich produkci, řekněme metanu, jako největším zlu světa, mohli jsme se tomu smát. Po dvanácti letech se vážně mluví o redukci počtu krav, což opět povede ke zvýšení cen masa a mléčných výrobků.

Ruku v ruce s tím jde státní propaganda směřující k idealizaci veganství jako žádoucího způsobu života. Je to přesně jako z třicet let starých příruček zelených radikálů - zdražte jim zdroje a oni se přizpůsobí. Otázkou otázek zůstává, k čemu jsou pak parlamentní volby na národní úrovni, když čeští poslanci budou moci jen implementovat věci, o nichž se české politické strany bojí před volbami mluvit.

Úplně nejhorší je, že v celé Evropě - na rozdíl od Asie a dalších světadílů - se snižují počty zdrojů energie. Uhelné budou u nás zavřeny do roku 2038, jaderné jsou „nepreferované" a větrníky a obnovitelné zdroje většině zemí nestačí. Dokonce v sousedním Německu potenciálně vládní Zelení chtějí zrušit i North Stream, jímž chtějí Němci dovážet plyn z Ruska.

Tohle už má rysy útoku na celou průmyslovou civilizaci, jak se formovala od 19. století. A zase: nejde o nic, co by spadlo z nebe. Guru českých zelených Jan Keller vydal v roce 1993 knihu s názvem Až na dno blahobytu (vydalo Hnutí Duha), kde jako ideál vidí zrušení dálkového obchodu, zastavení demokratické soutěže politických stran a znovuzavedení života v „lokálních zemědělských komunách za podmínek fyzicky náročného zahradničení". Tohle jim nesmí projít.                  

 

Kontakt

Zemědělská společnost Chrášťany s.r.o.

zschrastany@seznam.cz

Chrášťany 172
p.Kněževes
27001

606 850 755 -ředitel
721 080 613 -hlavní agronom
602 400 701 -chmelař,agronom
732 620 444 -pozemky
(evidence,nájem,pacht,koupě pozemků)
728 399 733 -hlavní mechanizátor,chmelař
313 582 308 - účtárna
313 582 931

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode