Řídí Brusel Putinovi agenti?

13.08.2014 18:05

Řídí Brusel Putinovi agenti?

 
Ing. Jaroslav Drobný
 

Vážné i nevážné zamyšlení nad ruskými sankcemi a Evropskou unií. Článek je názorem a dílem autora, nemusí vyjadřovat stanovisko a postoje společností, pro které autor pracuje.

 

Počátkem roku a celou jeho první polovinu bylo ze sdělovacích prostředků možné vyčíst téměř horečnou aktivitu Vladimira Putina, kdy se věnoval návštěvám partnerských států a významným ekonomickým hráčům - státům BRICS. Při svých návštěvách uzavíral smlouvy o spolupráci a vzájemném obchodu.

Mít dohody je základem, ale uvedení do praxe nějaký čas trvá. Navíc je třeba proniknout na zavedený trh. V této otázce bylo pár měsíců klidu, když se řešilo sestřelení malajského letounu nad Ukrajinou. I přes jakékoliv objektivní závěry z vyšetřování této nehody a pod různými záminkami byly zavedeny sankce proti RF. Rusko - nejvýznamnější člen seskupení BRICS byl ze strany západu a EU zpočátku šikanován vcelku symbolickými sankcemi, které snášel. Když byly sankce uvaleny na dovoz technologií, zboží dvojího určení atd., zavedla RF zcela pochopitelně odvetné sankce. Embarga na dovoz. A ledy se hnuly...

Státy, které velkohubě volaly po sankcích proti Rusku, najednou začaly kvičet, jak je odvetné sankce poškodí. Vždyť přeci dle všeobecného proudu sankce "můžou" být uvalovány jen proti Rusku, ne naopak!!

K čemu došlo... Ruský trh se uvolnil, BRICS a partnerské státy Ruska mají volné pole působnosti, volná obchodní místa a spolupráce je nastartována. Žádné významné konkurenční boje a vytlačování evropských dodavatelů, ale volný trh předložen na zlatém podnose.

 

Komu toto prospělo?

Sankce Ruska - embargo zemědělských produktů a výrobků z nich se dotkne komodit, kterých má EU přebytek a nyní prakticky neví, co s nimi. Nejvíce se dotkne států, kde je zemědělství významný zdroj příjmů obyvatel.

Sankce nic nevyřeší. Možná mají efekt, když jsou zavedeny proti malým a na dovozu a závislým státům. Ale proti jednotnému Rusku, které má prakticky vše, co potřebuje na svém území? A pokud něco nemá, tak to nakoupí od spřátelených zemí.

Není tajemstvím, že vzájemné sankce EU a RF budou Evropu stát miliardy. Přestože Rusko zavedlo sankce zatím na jeden rok, evropští dodavatelé se budou se jeho trh vracet velmi velmi těžko. Nejenže bude obsazený, ale již nyní Rusové dobrovolně začínají bojkotovat evropské zboží. Sankce poškodí Evropu ne na rok, ale na desetiletí. A Rusko? To nějaký čas může pocítit relativní nepohodlí. Určitě se bude, kromě dovozu z partnerských států, snažit aktivizovat své vnitřní síly a ztracené výrobky (technologie) zajistit ze svých zdrojů. Což dává příležitost pro místní podnikatele. V důsledku toho z uvedené situace vyjde Rusko spíše posílené. Svým jednáním v počátku a první polovině roku byl Putin několik tahů myšlenkově i činy před EU a na tuto situaci byl připraven.

Teď se ptám, je Brusel opravdu takový negramot, nebo to byl záměr? Je známo, že sankce nic nevyřeší a sankce uvalené prvně ze strany Bruselu nepřinesou EU nic dobrého a poškodí ji. Lze říci, že poškození EU (a posílení RF) je v zájmu Ruska. A kdo by šel vědomě proti svým zájmům? Jen agent cizí mocnosti! Z toho tedy vyvozuji, že Brusel je Putinovým agentem!!!

 

Poznámky závěrem

  • V článku byly záměrně pominuty názory, že Brusel (EU) jedná na popud a v souladu s idejemi USA, kterým tato situace nahrává, protože nic sankcemi netratí a jen získají. Snadno by se dalo dovodit, že EU je loutkou a nitky vedou k loutkovodiči - k Washingtonu a tudíž by mohl být při troše fantazie Putinovým agentem on.
  • Plyn... V druhé polovině května Rusko s Čínou podepisují "Svatý grál plynových dohod". Jen uvažuji, jestli je to další z kroků, kdy je Rusko myšlenkově několik tahů vpřed a současně rozšiřuje svoji pozici v obchodní hře. Bezesporu mu to přinese výhody. Není to též výstraha Ruska před možným dalším krokem odvetných sankcí proti nepoučitelné EU?
  • Další sankce - embarga... Současné embargo dopadlo nejvýznamněji na ty, co volali po sankcích proti RF nejhlasitěji. Rusko se netají tím, že by v budoucnu mohly být zavedeny i embarga na průmyslové zboží. Především automobilového průmyslu. Vážně toto Brusel chce?

 

Na konec si lze jen přát, aby EU představovaná Bruselem dospěla do trochu rozumného stádia a pobrala alespoň tolik rozumu, aby se přestala „klepat kladívkem přes prsty“. Aby začala jednat vlastním rozumem, především v zájmu svých občanů a nevisela jak loutka na nitích vedoucích za Velkou louži.

 


 

Pro neznalé - Odbočka na dětské hřiště a hezky po lopatě (lopatičce)

EU je takové pískoviště, kde si jednotlivé děti (státy) staví své bábovičky (budují ekonomiky a blahobyt pro své občany). Některým se nedaří své bábovičky stavět tak dobře jako jiným, některým chybí suroviny na stavbu, které má jiný soused. Občas se některé dítko zavrtí, špatně šlápne a poškodí bábovičku svému sousedovi. Aby pískoviště jako celek vzkvétalo, dohlíží na jejich konání ten, který se nazývá Brusel. Měl by být ten nejschopnější a nejmoudřejší, mít největší autoritu a všichni na pískovišti by ho měli poslouchat. Jenže dítka jsou hloupá, rozpustilá, neposlušná a myslí si (někdy zcela oprávněně), že jsou chytřejší než Brusel. Protože i sám Brusel je jen dítko se všemi jeho charakteristikami. Nemusím zde vzpomínat na všechny euronesmysly typu zákazu klasických žárovek či křivých okurek. Velkým problémem EU pískoviště je, že není sdružením rovnoprávných dětí. Ty větší a bohatší jsou rovnější, ty menší a chudší jsou takřka nesvéprávné.

Téměř bezprostředně vedle EU hřiště se za příkopem zvaným Ukrajina nachází jiné obrovské hřiště, kde nejsou bábovičky a je jen jeden hrad - Rusko. Daleko za Velkou louží se nachází další hřiště, které se jmenuje USA. USA a Rusko se spolu nekamarádí. Mezi EU a Ruskem, kteří jsou si blízko, probíhala čilá obchodní výměna ke všeobecné spokojenosti na obou hřištích. Problém začal v okamžiku, kdy EU pískoviště začalo jednat o přičlenění ukrajinského příkopu ke svému pískovišti. Navíc nad pískovištěm EU bdí dozorce, přímo dráb z USA, který vše kontroluje a trestá svým bičem s nápisem NATO. Mezi pískovišti USA a RF vládne nevraživost a tedy i slabý obchodní ruch. Na těchto pískovištích totiž nejsou malá dítka, jako v EU, ale puberťáci. Přičemž bych řekl, že na pískovišti Ruska je ten puberťák odrostlejší a snad i rozumnější. A ruské pískoviště si dovolilo odkrojit kousek ukrajinského příkopu (Krym) a připojit ho ke svému pískovišti. V ten okamžik dítka EU začala křičet, že to se nesmí a je třeba za to odrostlého puberťáka potrestat. Tudíž ten, který se za celé EU pískoviště vyjadřuje - Brusel, přijal na doporučení svého USA pubertálního vzoru opatření - sankce. A jejich dopad a efekt již byl zmíněn. Svým dětským rozumem a snahou zalíbit se USA poškodil Brusel především celé své hřiště. Odrostlý ruský puberťák (téměř dospělec) evropské dítko přijetím svých vlastních sankcí (embarg) vyškolil a ukázal, že je na šachovnici myšlenkově i činy opět několik tahů vpřed EU.

 


 

Opice uvítaly zákaz dovozu jablek do Ruska s nadšením. S jejich přebytky si poradí.

Břicha plná jablek = záruka blahobytu

Odpověď evropských genetiků na ruské sankce: Geneticky modifikovaný organismus (GMO) - způsob, jak obejít embargo na určité druhy masa

 

Kontakt

Zemědělská společnost Chrášťany s.r.o.

zschrastany@seznam.cz

Chrášťany 172
p.Kněževes
27001

606 850 755 -ředitel
721 080 613 -hlavní agronom
602 400 701 -chmelař,agronom
732 620 444 -pozemky
(evidence,nájem,pacht,koupě pozemků)
728 399 733 -hlavní mechanizátor,chmelař
313 582 308 - účtárna
313 582 931

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode