Rakovnicko a Křivoklátsko v pověstech

26.11.2014 08:02

Rakovnicko a Křivoklátsko v pověstech

Rozhodli jsme se přinést krátkou reportáž o tom, jak vznikla poslední vydaná kniha nakladatelství Agroscience spol. s.r.o. - Rakovnicko a Křivoklátsko v pověstech, která je sice obsahem stránek útlá (120 stran), ale narozdíl od předešlých reedic (Kočka, Levý atd.) obsahuje nové ilustrace.

 

1.    Původní předloha z roku 1915

Po dlouhém pátrání v knihovnách (vědecká knihovna Plzeň, Kladno a další) a marném zhlížení nabídky aukčního portálu Aukro a jiných, byla kniha pomocí Muzea T.G.M. Rakovník a Rakovnického musejního spolku nalezena v jejich fondech! Reprint (obtisk kopií původních listů) nepřicházel v úvahu, protože už by dnešní čtenáře neoslovil. Pomocí metody OCR byla tedy kniha převedena do textové formy a vznikl základ pro její vydání. Od začátku ale bylo jasné, že se jedná o knihu nejen pro dopělé, ale hlavně i pro děti a měla by jim tedy být přístupná. Vznikl tedy požadavek na ilustrace k jednotlivým pověstem.

 

 

2.    Nejlepší grafici a ilustrátoři knih pro děti jsou děti 

Do Zemědělské společnosti Chrášťany s.r.o. jsou téměř každý rok pořádány exkurze místní mateřské a základní školy Chrášťany. Děti si tak mohou prohlédnout zemědělský provoz, kde pracují někteří z jejich blízkých a osahat si zemědělskou techniku. Vždy jsou plné dojmů, mají mnoho dotazů a snad si i vytváří pozitivní vztah k zemědělství. Pokaždé děti poděkovaly za péči o ně a za možnost exkurze tak, že namalovaly obrázky - kresby toho, co je nejvíce zaujalo. Obrázky to byly a jsou tak nádherné, že ty nejhezčí z nich byly zarámovány a vystaveny v prostorách ZS Chrášťany. Níže uvádíme namátkou jen malý vzorek. Došlo tedy k nezvratnému rozhodnutí, že ilustrace k nové knize budou svěřeny ilustrátorům, kteří do svého díla vkládají nejvíc svého srdce......

Níže je jen namátková ukázka toho, jak děti ztvárnily práci hasičského sdružení Chrášťany v akci při zásahu a výcviku. Obrázky jsou to dokonale výstižné. Je v nich vše podstatné, akce. Děti mají smysl pro zvýraznění věcí hlavních a nestarají se o nepodstatné. Rozhodnutí o graficích nové knihy bylo jasné!

 

3.    Jak to vše dopadlo aneb nová podoba knihy

Hlavní ideový záměr tedy byl, aby knihu ilustrovaly děti. S pomocí pracovníků Muzea T.G.M. Rakovník pak začal výběr užšího autorského kolektivu grafiků - dětského seskupení. Pracovníci Muzea T.G.M oslovili některé rakovnické školy, zejména místní LŠU, bohužel jim bylo zděleno, že děti a školy mají jiné poslání než ilustrovat knihy (jaké asi, to jsme se už nedozvěděli...) K porozumění došlo až na LŠU Buštěhrad na okrese Kladno. Níže jsou uvedeny jen některé ukázky, celou knihu nemůžeme z pochopitelných důvodů prezentovat, sami však můžete posoudit.

 

Úvodní list:

 

Obsah jen pro krátké seznámení, co kniha obsahuje:

 

Pověst o původu Rakovníka:

 

Kdo neví jak vodník vypadá, nejlépe se dozví v pověsti:

 

Nejmilejší pověst o volovi, hovězím dobytku, na věži kostela v obci Hředle a jak se to vše seběhlo:


 

Velice povedený linoryt:

 

 Mimořádně povedený obrázek o středověké štvanici zvěře (způsob lovu): 

 

 

4.    Recenze knihy - Tomáš Bednařík, Raport, dne 13.10.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt

Zemědělská společnost Chrášťany s.r.o.

zschrastany@seznam.cz

Chrášťany 172
p.Kněževes
27001

606 850 755 -ředitel
721 080 613 -hlavní agronom
602 400 701 -chmelař,agronom
732 620 444 -pozemky
(evidence,nájem,pacht,koupě pozemků)
728 399 733 -hlavní mechanizátor,chmelař
313 582 308 - účtárna
313 582 931

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode